Universal Analytics VS Google Analytics 4: τι έχει αλλάξει και γιατί η επιχείρηση θα επωφεληθεί από αυτή την αλλαγή?
Ο καθένας που είναι έμμεσα συνδεδεμένος με τις επιχειρήσεις του Διαδικτύου έχει συναντήσει τα νέα σχετικά με το τέλος της εποχής του Universal Analytics και τον φόβο για μελλοντικές αλλαγές. Τι κάνουμε τώρα; Πότε και πρέπει να μετακινηθείτε στο νέο περιβάλλον; Τι νέο υπάρχει και γιατί τέτοιες αλλαγές; Τι είναι το νέο Google Analytics 4;
Ηρέμησε, θα καταλάβουμε και θα εξοικειωθούμε με το GA4 σταδιακά. Εδώ θα σας πω ποια νέα και ειδικά πράγματα προσφέρει το Google Analytics 4 στις επιχειρήσεις και τι έθιξαν συγκεκριμένα οι αλλαγές. Ας δούμε κάθε λειτουργία ξεχωριστά.
Μοντέλο συλλογής δεδομένων
Τα εργαλεία που έχουμε συνηθίσει έχουν περάσει από τρία στάδια εξέλιξης από το 2005. Ταυτόχρονα, η βάση συλλογής δεδομένων δεν άλλαξε, αλλά αυξήθηκαν μόνο η λειτουργικότητα και οι δυνατότητες του Analytics.
Το μοντέλο των αρχών της δεκαετίας του 2000 επικεντρώθηκε σε περιόδους σύνδεσης και προβολές σελίδων. Ολόκληρη η ανάλυση χτίστηκε γύρω από τις συνεδρίες, μέσα στις συνεδρίες καταγράφηκαν συμβάντα, βάσει των οποίων δημιουργήθηκαν αναφορές.
Απαιτήθηκε ένα νέο μοντέλο συλλογής δεδομένων για διάφορους λόγους:
• η εμφάνιση εφαρμογών για κινητά και web·
• αλλαγή της συμπεριφοράς των χρηστών στον κόσμο μεταξύ συσκευών·
• Η σταδιακή μετάβαση της Google σε ένα νέο μοντέλο συλλογής δεδομένων, το οποίο βασίζεται ήδη σε συμβάντα και χρήστες (Event Driven Data Model).
Το μοντέλο αναπτύχθηκε το 2014 για εφαρμογές για κινητές συσκευές και λειτουργεί με επιτυχία στο Firebase Analytics. Μόλις στα τέλη του 2019, η Google κυκλοφόρησε μια έκδοση beta του σύγχρονου Google Analytics 4 με την ονομασία Google Analytics App + Web, η οποία έγινε επίσης εφαρμόσιμη σε ιστότοπους πολλών σελίδων.
Οι αλλαγές είναι:

Τι άλλαξε?
Εμφανίστηκαν πλήρη στατιστικά στοιχεία για τους χρήστες χωρίς αναφορά στη διάρκεια της επίσκεψης στον ιστότοπο. Τα στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας απόκτησης χρηστών έγιναν διαθέσιμα, καθώς και η επισκεψιμότητα των περαιτέρω αλληλεπιδράσεών τους (περιόδους σύνδεσης).
Παρακολούθηση διασταυρούμενης πλατφόρμας
Αυτό το σημείο είναι σημαντικό και γι αυτό θέλω να το εξετάσουμε ξεχωριστά.
Στο συνηθισμένο Universal Analytics, εκχωρήθηκε στους χρήστες ένα Client ID, το οποίο συνδύαζε τις περιόδους σύνδεσης τους σε προγράμματα περιήγησης εξουσιοδοτημένα σε έναν λογαριασμό. Έτσι, υπήρχαν πολλές συνεδρίες χρηστών σε εκδόσεις για φορητές συσκευές και υπολογιστές.
Ήταν επίσης δυνατό να εκχωρηθεί στους χρήστες που είναι εγγεγραμμένοι στον ιστότοπο ένα ειδικό αναγνωριστικό του εσωτερικού συστήματος – User ID. Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο συνδέθηκαν όλες οι συνεδρίες εγγεγραμμένων χρηστών. Όλα φαίνονταν αρκετά, αλλά υπήρχαν αρκετά προβλήματα:
• Οι αναφορές για το User ID περιείχαν δεδομένα μόνο για τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών που συνδέθηκαν με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής τους.
• ο ίδιος χρήστης πριν συνδεθεί ήταν εντελώς διαφορετικός επισκέπτης για αναλυτικά στοιχεία.
• Χάθηκε η σύνδεση με τις συνεδρίες και τις αλληλεπιδράσεις του ίδιου χρήστη πριν από τη σύνδεση.
Τι άλλαξε
Υπάρχουν πλέον τρία επίπεδα αναγνώρισης στα νέα αναλυτικά στοιχεία:
• Device_id;
• User_id;
• Google Signals.
Όλες συνδέουν ενέργειες χρήστη, τις συγκρίνουν σύμφωνα με το αναγνωριστικό πελάτη που έχει εκχωρηθεί πριν από την εγγραφή και το User ID – μετά, εάν εξηγείται στην ορολογία του Universal Analytics. Έτσι, δεν χάνουμε την πρώτη πηγή αφοσίωσης των χρηστών, τις αλληλεπιδράσεις τους σε συσκευές και πλατφόρμες, τις ενέργειές τους πριν και μετά τη σύνδεση.
Μηχανική εκμάθηση
Θα εξετάσουμε επίσης τις λειτουργίες NLP και τη μηχανική εκμάθηση που είναι χρήσιμες για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ. Οι λειτουργίες μηχανικής εκμάθησης σας προτείνουν και σας ειδοποιούν για αλλαγές στα δεδομένα σας, μετατρέποντάς τις σε συμβουλές εργαλείων και μετρήσεις πρόβλεψης. Για παράδειγμα:
• την πιθανότητα μετατροπών με βάση αυτό και τη δημιουργία κοινού για το Google Ads·
• την πιθανότητα απόρριψης πελατών, γεγονός που καθιστά δυνατό τον προγραμματισμό μέτρων διατήρησης.
Τι άλλαξε
Τώρα λαμβάνετε τα συλλεγμένα στατιστικά στοιχεία σε αναφορές και έτοιμες αναλύσεις δεδομένων. Για έναν πολυάσχολο έμπορο, αυτό είναι μια μεγάλη βοήθεια. Η Google σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω αυτή τη λειτουργία, εισάγοντας νέους δείκτες πρόβλεψης.
Ερμηνεία δεδομένων
Οι αναφορές του Google Analytics 4 αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς την πρώτη φορά προκαλούν κάποια αντιπάθεια σε όσους είναι συνηθισμένοι στις παλιές μορφές.
Η παλιά διεπαφή είχε τυπικούς πίνακες δεδομένων. Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο η νέα εμφάνιση. Οι αναφορές στο Universal Analytics επέτρεψαν τη χρήση τμημάτων – αυτή η λειτουργικότητα διατηρήθηκε.
Τι άλλαξε
Έχουν γίνει διαθέσιμες ενδιαφέρουσες μεταβλητές αναφορές, γραφήματα και γραφήματα. Καθαρίστε την έξοδο δεδομένων ακόμα και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα στατιστικά στοιχεία. Αυτό απλοποιεί την αλληλεπίδραση με τμήματα εταιρειών που δεν διαθέτουν εξειδίκευση στα web analytics και την παράδοση αναφορών σε αυτά.
Οπτικά, όλα μοιάζουν περισσότερο με πίνακες εργαλείων στο Data Studio. Εδώ μπορείτε να επεξεργαστείτε και να προσθέσετε νέες, πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις περιλήψεις και γραφήματα. Η ερμηνεία των δεδομένων είναι πιο ξεκάθαρη και πιο οπτική, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την κατανόηση για όλους όσους θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.
Ορισμένες τυπικές αναφορές Google Analytics 4 είναι γνωστές σε εσάς από την παλιά έκδοση, αν και έχουν υποστεί ορισμένες τροποποιήσεις. Ορισμένες από τις συνήθεις αναφορές δεν είναι πλέον καθόλου. Και επίσης υπάρχουν αναφορές για τις οποίες είναι εντελώς διαφορετικές από τις παλιές. Αυτό προκύπτει από την αναδιάρθρωση του μοντέλου συλλογής δεδομένων, το οποίο βασίζεται πλέον σε χρήστες και συμβάντα.
Το πιο ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου:
• Αποκτήσεις χρηστών (Πηγές επισκεψιμότητας) – Εμφανίζει δεδομένα για νέους χρήστες, την πηγή και το κανάλι της πρώτης απόκτησής τους, όχι την περίοδο σύνδεσης.
• Προσέλκυση επισκεψιμότητας – εμφάνιση δεδομένων σχετικά με νέες περιόδους σύνδεσης σχετικά με χρήστες – νέες και επανερχόμενες. Εμφανίζει στατιστικά στοιχεία για τη μέτρηση που είναι γνωστή σε εμάς – περιόδους σύνδεσης.
• Οι αναφορές διατήρησης είναι μέτρα για το πόσο συχνά και για πόσο χρόνο αλληλεπιδρούν οι χρήστες με έναν ιστότοπο μετά την πρώτη τους επίσκεψη.
• Σύγκριση μοντέλων – Μια αναφορά που σας επιτρέπει να δείτε πώς τα μοντέλα απόδοσης επηρεάζουν την κατανομή της αξίας μεταξύ των καναλιών μάρκετινγκ.
Τώρα η χρήση τμημάτων ονομάζεται συγκρίσεις και μπορούν να προστεθούν πρόσθετες παράμετροι. Επίσης στη διεπαφή του Google Analytics 4 υπάρχουν αναφορές για ερμηνεία και ανάλυση δεδομένων από εφαρμογές, αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό.
Εκτός από τις αλλαγές στις αναφορές, υπάρχουν και αλλαγές στους δείκτες. Για παράδειγμα, το ποσοστό εγκατάλειψης έχει εξαφανιστεί εντελώς, αλλά έχουν εμφανιστεί πιο σχετικές μετρήσεις. Νέες μετρήσεις στις αναφορές Google Analytics 4, σύμφωνα με τη βοήθεια της Google:
• Μέσος χρόνος αλληλεπίδρασης – μέση διάρκεια συνεδριών αλληλεπίδρασης.
• Μετατροπές – ο αριθμός των κανόνων για ένα μεμονωμένο συμβάν μετατροπής ή ο συνολικός αριθμός των ενεργοποιημένων συμβάντων μετατροπής.
• Περίοδοι σύνδεσης – Ο αριθμός των περιόδων σύνδεσης διάρκειας τουλάχιστον 10 δευτερολέπτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συμβάν μετατροπής ή αποτελούνται από τουλάχιστον δύο προβολές σελίδας.
• Περίοδοι σύνδεσης με αλληλεπιδράσεις ανά χρήστη – Ο μέσος αριθμός περιόδων σύνδεσης με αλληλεπιδράσεις ανά χρήστη.
• Αριθμός συμβάντων – ο αριθμός των κανόνων για ένα μεμονωμένο συμβάν ή ο συνολικός αριθμός των ενεργοποιημένων συμβάντων.
• Συνολικά έσοδα – τα συνολικά έσοδα από αγορές και δημοσιεύσεις (από αγορές και από διαφημίσεις).
Μειονέκτημα: Οι τυπικές αναφορές Google Analytics 4 δεν έχουν μέτρηση Ποσοστό μετατροπής. Ελπίζουμε ότι με τον καιρό η Google θα το προσθέσει.
Κέντρο Ανάλυσης
Νομίζω ότι η πιο ενδιαφέρουσα νέα λειτουργία στο νέο Google Analytics 4 είναι το Κέντρο ανάλυσης ή η ενότητα Έρευνα. Ένα ισχυρό εργαλείο για βαθύτερη εξερεύνηση δεδομένων που σας επιτρέπει να διεξάγετε ενδιαφέρουσες έρευνες, να δοκιμάζετε υποθέσεις και να δημιουργείτε εξατομικευμένες αναφορές και απεικονίσεις.

Στο κέντρο ανάλυσης, μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας αναφορές χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους (σύμφωνα με τη βοήθεια της Google):
• Έρευνα σε ελεύθερη μορφή. Παρέχει δεδομένα με τη μορφή διασταύρωσης, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί με οπτικοποίηση της επιλογής σας (γραφική παράσταση ή γράφημα).
• μελέτη κοόρτης. Βοηθά στη μελέτη της συμπεριφοράς και της απόδοσης ομάδων χρηστών που έχουν χαρακτηριστικά.
• Έρευνα χοάνης. Θα βοηθήσει στην οπτικοποίηση της διαδρομής του χρήστη προς μια συγκεκριμένη ενέργεια στον ιστότοπο (ή στην εφαρμογή σας).
• Τμήματα επικάλυψης. Προσφέρει σαφήνεια στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται τμήματα χρηστών.
• Έρευνα χρηστών. Σας επιτρέπει να εξερευνήσετε δεδομένα σχετικά με έναν χρήστη ή μια ομάδα χρηστών από ένα τμήμα που δημιουργήσατε ή εισαγάγατε.
• Εξερεύνηση μονοπατιού. Οπτικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τον ιστότοπό σας (εφαρμογή).
• Η συνολική αξία του χρήστη. Σας επιτρέπει να εξερευνήσετε τη συμπεριφορά των χρηστών και τη συνολική αξία των πελατών.
Η δημιουργία αναφορών είναι παρόμοια με την εργασία στο Data Studio, μόνο η δομή της αναφοράς έχει κατασκευαστεί εκ των προτέρων.
Τι άλλαξε
Υπάρχει η ευκαιρία να πραγματοποιήσετε ενδιαφέρουσα έρευνα, να δοκιμάσετε υποθέσεις και να δημιουργήσετε εξατομικευμένες αναφορές και απεικονίσεις.
Το πιο σημαντικό
- Το Google Analytics 4 είναι ένα νέο, βελτιωμένο σύστημα ανάλυσης που βασίζεται σε μοντέλα που βασίζεται σε χρήστες και συμβάντα.
- Η συλλογή και η εμφάνιση δεδομένων έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο και σας επιτρέπει να παρακολουθείτε βαθιές διαδικασίες και να επιλύετε πολύπλοκα επιχειρηματικά προβλήματα.
- Η μηχανική εκμάθηση θα σας βοηθήσει να δείτε σημεία ανάπτυξης.
- Υπάρχει πρόσβαση σε ανεπεξέργαστα δεδομένα χρησιμοποιώντας το BigQuery, το οποίο καθιστά δυνατή την αλληλεπίδραση με στατιστικά στοιχεία και την ανάλυση δεδομένων βαθύτερα, τη δημιουργία αναλυτικών στοιχείων από άκρο σε άκρο και άλλη ενδιαφέρουσα και απαραίτητη έρευνα. Για παράδειγμα, η πρόβλεψη LTV για τη βελτιστοποίηση προσφοράς του Google Ads.
- Είναι δυνατή η σύνδεση ενεργειών χρήστη σε διαφορετικές πλατφόρμες (στην εφαρμογή και στον ιστότοπο).
Μεταβείτε στον νέο πόρο αναλυτικών στοιχείων τώρα. Το Universal Analytics θα απενεργοποιηθεί πλήρως το καλοκαίρι του 2023, επομένως χρειάζεστε στατιστικά στοιχεία σε έναν νέο πόρο. Συνιστώ να επιλέξετε την αγγλική γλώσσα διεπαφής – οι παράμετροι και οι αναφορές περιγράφονται πιο ξεκάθαρα εκεί.