Συμβουλές για Διαφημίσεις Facebook
Συμβουλές για Διαφημίσεις Facebook

Διαφημίσεις Facebook: Συμβουλές για να προσελκύσετε πιθανούς πελάτες

Συνέντευξη με τον εμπειρογνώμονα του Facebook Zach Spuckler, ο Zak μοιράστηκε την εμπειρία του στη δημιουργία διαφημίσεων στο Facebook.

Δημοσιεύουμε μια μετάφραση των συνεντεύξεων και των σχολίων εμπειρογνωμόνων, πώς και πότε να εφαρμόσουμε αυτές τις συμβουλές στην πραγματικότητα.

Σφάλματα διαφημίσεων στο Facebook

Η αγορά διαδικτυακού μάρκετινγκ αναπτύσσεται ενεργά και συχνά οι έμποροι δεν έχουν χρόνο για τις αλλαγές της. Πριν από μερικά χρόνια ήταν δυνατό να στείλετε έναν καταναλωτή από μια διαφήμιση στο Facebook σε μια σελίδα πώλησης ή ακόμα και σε μια σελίδα πληρωμής, άμεση πώληση και τα λεφτά στη τσέπη. Τώρα δεν θα λειτουργήσει. Προηγουμένως, οι περισσότεροι χρήστες του Facebook απλώς δεν διαπίστωσαν ότι ορισμένες από τις δημοσιεύσεις στην ενημερωτική σελίδα ήταν διαφημίσεις, αλλά σήμερα ο καθένας αντιλαμβάνεται ποια ανάρτηση είναι διαφήμιση και ποια όχι και πολλοί απλώς ενοχλούνται από το γεγονός ότι, όπως πιστεύουν, οι έμποροι εισβάλλουν στο χρονολόγιο τους τους.

Υπάρχει εντύπωση ότι οι δημιουργοί της διαφήμισης στοχοποιούν έναν πρωτόγονο και όχι ικανό αναπτυσσόμενο καταναλωτή. Διαφορετικά, γιατί εξακολουθούν να βασίζονται στις μεθόδους της παλιάς σχολής; Για παράδειγμα, οι έμποροι στέλνουν έναν πελάτη από μια δημοσίευση διαφήμισης σε μια σελίδα προορισμού όπου του προσφέρουν ένα δωρεάν βιβλίο ή μια λίστα ελέγχου, αγωνιζόμενοι να προσποιηθούν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να πουλήσουν τίποτα. Αλλά δεν λειτουργεί πια!

Για να περάσετε το δρόμο προς την καρδιά και το πορτοφόλι των σημερινών χρηστών του Facebook, πρέπει να θυμηθείτε (να κάνετε) μερικά σημαντικά σημεία: 1. Πρώτα απ ‘όλα, ΞΕΧΩΡΉΣΤΕ από τους άλλους. Σχεδόν ο καθένας σε οποιαδήποτε βιομηχανία μπορεί να προσφέρει δωροεπιταγή, ένα βιβλίο ή ένα δωρεάν webinar, ώστε να βρει έναν τρόπο να ξεχωρίσει. 2. Δεύτερον, να αναγνωρίσουμε ότι η αγορά έχει γίνει πιο έξυπνη. Αντί να κρύβετε τις προθέσεις σας πίσω από ένα έξυπνο διαφημιστικό μήνυμα, να είστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους. Πείτε τους ότι πρόκειται για μια διοχέτευση και θέλετε να πουλήσετε το πρόγραμμα που έχετε πληρώσει. Η σαφήνεια και η διαφάνεια είναι σήμερα στην κορυφή της δημοτικότητας.

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι να αντιγράψετε τις διαφημίσεις άλλων εταιρειών χωρίς να γνωρίζετε πόσο αποτελεσματικό ήταν.

Με την ανάπτυξη του Facebook, οι πληροφορίες στο διαδίκτυο καθίστανται αδιανόητα προσβάσιμη, οι άνθρωποι βλέπουν πολλές διαφημίσεις και αυτομάτως θεωρούν ότι όλοι δουλεύουν. Είναι λάθος όταν, για παράδειγμα, βλέπουν μια διαφήμιση Facebook από την smartstart και αποφασίζουν δυσκολέψουν τον εαυτό τους, αλλά απλά να ξεκινήσουν μια παρόμοια διαφήμιση. Αλλά κανείς δεν λαμβάνει υπόψη ότι οι επιχειρήσεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ξοδεύουν από 100€ μέχρι 1000€ για διαφήμιση που δεν φέρνει μετατροπές. Και ίσως αντιγράφετε ακριβώς μια τέτοια διαφήμιση.

Δημοσιεύσεις προώθησης στο Facebok είναι ένα καυτό θέμα. Γι αυτό θα δημοσιεύσουμε υλικό σχετικά με τον τρόπο αποτελεσματικής και αποδοτικής διαφήμισης στο Facebook, πώς να ξεχωρίζεστε με το Brand σας, πώς να ξεχωρίζεστε από τους ανταγωνιστές σας, πώς να επικοινωνείτε με τους πιθανούς πελάτες και ποια σήματα για το δίκτυο είναι ανεπίτρεπτα.

 

Προωθητικές μετρήσεις

Ο Ζακ προτείνει την μέτρηση δεικτών από δύο διαφημιστικές ομάδες Facebook, για τη διαφήμιση δωρεάν και αμειβόμενων προϊόντων. Ξεκινήστε με τους κύριους δείκτες της διαφήμισης, ειδικά όταν πρόκειται για δωρεάν προσφορά. Αυτοί είναι δείκτες του κόστους μετατροπής, CTR, και άλλων, που μπορούν να ληφθούν χωρίς προηγούμενη ανάλυση.

  • Βεβαιωθείτε ότι το κοινό σας στο Facebook βλέπει τη διαφήμισή σας. Εάν το Facebook δεν εμφανίζει τη διαφήμισή σας, ο λόγος μπορεί να είναι: πολύ μικρό κοινό. Οι συχνές ενημερώσεις στο Facebook κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στις διαφημίσεις σας. Επομένως, αν ορίσετε μια διαφήμιση το Σαββατοκύριακο και το Facebook δεν το πήρε σε εναλλαγή, μπορεί να χρειαστεί να επαναρυθμίσετε τη διαφήμιση. Εάν όλα τα υπόλοιπα αποτύχουν, επικοινωνήστε με την υποστήριξη του Facebook.
  • Κοιτάξτε το CTR (Click-through-rate) της καμπάνιας. Ο επόμενος δείκτης, Αποδεκτός CTR, δεν είναι μικρότερος από 1% – 1,5%. Με CTR 1%, ένα στα 100 άτομα που βλέπουν τη διαφήμισή σας επισκέπτεται τη σελίδα προορισμού.
  • Ελέγξτε την τιμή μετατροπής της σελίδας προορισμού. Με δωρεάν προσφορά, βεβαιωθείτε ότι είναι μεταξύ 30% και 40%.
  • Εάν μια διαφημιζόμενη προσφορά δεν είναι δωρεάν, τότε πρέπει να εστιάσετε σε ένα ελαφρώς διαφορετικό σύνολο δεικτών.
  • Ελέγξτε το κόστος του *Lead (Cost per Lead, CPL). Λάβετε υπόψη ότι δεν θα μπορείτε να αξιολογήσετε την επάρκεια της CPL μέχρι να αρχίσετε να ξοδεύετε χρήματα για την προβολή διαφημίσεων. Σε κάθε κλάδο, αυτός ο δείκτης είναι διαφορετικός και το κόστος του *Lead στην αγορά B2B είναι συνήθως υψηλότερο από ό, τι στην αγορά B2C.
  • Ο δεύτερος σημαντικός δείκτης είναι το κέρδος από κάθε *Lead. Πρέπει να καταλάβετε τι παίρνετε από κάθε *Lead. Αν το προϊόν ή η υπηρεσία σας κοστίζει 500€, αυτό σημαίνει ότι με ποσοστό μετατροπής 2%, για κάθε 100 προσκεκλημένους πελάτες πραγματοποιείτε 2 πωλήσεις και κερδίζετε 1.000€. Με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό (1000€ / 100 lead), θα δείτε ότι κερδίζετε 10€ από κάθε Lead. Εφόσον το CPL είναι χαμηλότερο από το κέρδος, θα κερδίζετε χρήματα.
  • Μπορεί να συναντήσετε μεγάλη χαρά με την εμφάνιση ενός αυξανόμενου CTR, αλλά μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να λάβει επιχειρηματικές αποφάσεις με βάση αυτά τα συναισθήματα.
  • Συγκεντρώστε τους δείκτες του κόστους lead και του κέρδους από το lead. Με άλλα λόγια, εστιάστε όχι στο κόστος, αλλά στα περιθώρια. Δεν έχει σημασία πόσο ξοδεύετε, αν στο τέλος βλέπετε ένα θετικό οικονομικό ισοζύγιο.
  • Όταν αρχίζετε να συσχετίζετε τις μετρήσεις του κόστους και του εισοδήματος, «ξεφορτώνετε» τη σόλο νοοτροπία του επιχειρηματία «πρέπει να ξοδέψω 10 δολάρια και να κερδίσω όσα μπορώ» και να πάει στην νοοτροπία του επιχειρηματία «Δεν υπολογίζω κάθε δεκάρα, συγκρίνω το ποσό των δαπανών με το εισόδημα «.
  • Αν και αυτοί οι δείκτες δεν είναι τέλειοι, παρέχουν ακόμα μια σταθερή βάση για τη λήψη αποφάσεων στις επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα όταν εστιάζουν αποκλειστικά στο κόστος προσέλκυσης *Lead.

 

Παράδειγμα διοχέτευσης οδηγού προσέλκυσης *Lead

Ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ της προτεινόμενης διοχέτευσης για την προσέλκυση Lead από τις τυπικές διοχετεύσεις; Αυτό το σχέδιο προσέλκυσης Lead έχει αναπτυχθεί σε απάντηση σε μια αυξανόμενη αντιπάθεια του χρήστη για τη διαφήμιση. Δηλαδή, λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι χρήστες του Facebook δεν θέλουν να δώσουν το όνομά τους και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην πρώτη αλληλεπίδρασή τους με μια διαφημιση. Ωστόσο, αφού δημιουργήσετε ένα ποιοτικό πρόγραμμα για την προσέλκυση προσώπων, θα αρχίσετε να συλλέγετε ενεργά επαφές και τα εν λόγω Leads θα είναι πιο ποιοτικά από ό, τι εάν συλλέχθηκαν σύμφωνα με ένα άλλο σύστημα.

Βήμα 1. Εισάγεται ένα βίντεο 5-10 λεπτών στο Facebook Live.

Δεδομένου ότι το Facebook Live είναι πολύ δημοφιλές αυτή τη στιγμή, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την αφοσίωσή σας και τη δέσμευσή σας μέσω της ζωντανής ροής. Επιπλέον, το Facebook Live απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια και έχει την πιο καταναλώσιμη μορφή – βίντεο. Τέλος, το Facebook Live αφαιρεί τον τοίχο ανάμεσα σε εσάς και το ακροατήριό σας, οι δυνητικοί πελάτες σας βλέπουν «ζωντανά», γεγονός που αυξάνει σημαντικά την αξιοπιστία σας και της προσφοράς σας.

Για μια επιτυχημένη εκπομπή στο Facebook Live, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ένα βασικό σημείο: αντί να τα πάντα σχετικά με το θέμα σας, επικεντρωθείτε σε μία βασική συμβουλή. Ας είναι κάτι συγκεκριμένο, κάποιο μυστικό, μυστικό της βιομηχανίας, το οποίο μπορεί να φέρει γρήγορα αποτελέσματα ή χρήματα για εσάς και τους πελάτες σας.

Βήμα 2. Κάτω από το βίντεο – δώστε μια σύνδεση με το άρθρο στο blog.

Σημαντικό: δεν πρέπει να είναι μια σύντομη θέση, αλλά ένα σταθερό, σοβαρό άρθρο από 5.000 έως 8.000 λέξεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι (ειδικοί στο μάρκετινγκ) που χρησιμοποιούν το Facebook Live, μεταδίδουν έναν σύνδεσμο με το προϊόν τους και όχι στο blog, κάτω από το βίντεο. Ένας σύνδεσμος προς μια ανάρτηση ιστολογίου λειτουργεί καλύτερα σε αυτό το στάδιο, επειδή δεν απαιτεί από το κοινό σας να εκτελεί πρόσθετες ενέργειες, δημιουργεί εμπιστοσύνη και σας βοηθά να ξεχωρίζετε.

Βήμα 3. Σε άρθρα στο blog, καλέστε τους συνδρομητές να εγγραφούν στο newsletter σας.

Για να γίνει αυτό, ο lead πρέπει να επισκεφθεί μια ξεχωριστή σελίδα εγγραφής και να δώσει το όνομα και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Παρόλο που τα δύο προκριματικά στάδια (το Facebook Live και το blog) διαρκούν πολύ, ο καθένας που σας παρέχει τα στοιχεία επικοινωνίας του γνωρίζει ήδη ποιος είστε, έχει ήδη αλληλεπιδράσει μαζί σας και του άρεσε το περιεχόμενό σας.

Όσοι δεν έχουν εγγραφεί στο ενημερωτικό δελτίο σας, πηγαίνουν στο pool «retargeting», καθώς το Facebook σάς επιτρέπει να προβάλλετε διαφημίσεις σε όσους παρακολούθησαν το βίντεο σας, αλλά δεν έκαναν κλικ στο σύνδεσμο για να μεταβούν στο blog.

Βήμα 5. Μια σειρά επιστολών σε όσους έχουν εγγραφεί στο ενημερωτικό δελτίο.

Αφού ο lead  εισέλθει στη βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λαμβάνει μια σειρά γραμμάτων πώλησης ή «προετοιμασίας».

Η πώληση ενημερωτικού δελτίου διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες. Οι συνδρομητές λαμβάνουν πέντε ή έξι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα οποία προσφέρονται πολύτιμα περιεχόμενα και πληροφορίες για τα προϊόντα.

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν ένα ενημερωτικό δελτίο «προετοιμασίας» όταν δεν έχουν το κατάλληλο προϊόν για πώληση ή όταν ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ένα νέο προϊόν. Για παράδειγμα, κατά την προετοιμασία για την προώθηση ενός προγράμματος συνεργασίας, λειτουργεί καλά το παρακάτω: το Facebook Live, μετά από μια σύνδεση με ένα blog, την εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο, και μία φορά την εβδομάδα, τέσσερις ή έξι εβδομάδες πριν την εκτόξευση, στέλνουν στους συνδρομητές πολύτιμο περιεχόμενο σχετικό με το προϊόν.

Και οι δύο αυτές τακτικές λειτουργούν αποτελεσματικά. Το βασικό είναι να προετοιμάσετε  το κοινό πρώτα. Αυξήστε την αξία σας, ενημερώστε το κοινό για το προϊόν που πουλάτε, ευχαρίστησε τους με την προοπτική να συνεργαστούν μαζί σας. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική ματιά στο πώς λειτουργεί το μάρκετινγκ.

 

* Το Facebook Leads είναι δυνητικοί πελάτες που παράγονται μέσω του Facebook.

 

Εγγραφείτε στο Blog  μας.

Για βοήθεια στην προώθηση Instagram και Facebook επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ
Αν σας άρεσε το άρθρο, Παρακαλούμε κοινοποιήστε το

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι σημειωμένα με *

Eγγραφη στο blog