Συμβουλές για Καλύτερες Φωτογραφίες Προιόντων

Μια επιτυχημένη φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις. Και μπορεί να σας φέρει την πολύ αναμενόμενη μετατροπή. Τα πιο επιτυχημένα κανάλια διαδικτυακών συναλλαγών σήμερα είναι εκείνα που δημοσιεύουν μοναδικές εικόνες υψηλής ποιότητας. Έτσι, πρέπει απλά να μάθετε πώς να φτιάχνεται  επαγγελματικές φωτογραφίες των προϊόντων που πουλάτε.

Γιατί είναι σημαντικό να παρουσιάζετε τα προϊόντα σας σε ευνοϊκό επίπεδο και να αντικατοπτρίζουν το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν (για παράδειγμα, πώς φαίνονται σε μια κάλτσα); Αυτό βοηθά τους καταναλωτές να τα βλέπουν στο πλαίσιο του δικού τους τρόπου ζωής και να κατανοούν αν ταυτίζονται με το εμπορικό σήμα σας ή πρέπει να στραφούν σε άλλο.

Δώστε προσοχή στο ακόλουθο γεγονός: Το 67% των ανθρώπων θεωρούν την ποιότητα της εικόνας πολύ σημαντικό παράγοντα κατά την αγορά online!

Και αυτό είναι λογικό. Στο τέλος, η εικόνα στην τοποθεσία είναι η μόνη οπτική επιβεβαίωση. Στο κατάστημα, οι πελάτες μπορούν να το αγγίξουν, δοκιμάστε το. Δεν υπάρχει τίποτα από αυτό στο Διαδίκτυο, έτσι τα υλικά υψηλής ποιότητας θα πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη προτεραιότητα για όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα, ειδικά για όσους σχεδιάζουν να επεκταθούν. Ωστόσο, τα ποσοστά των επαγγελματιών φωτογράφων μπορεί να είναι σοβαρό πρόβλημα με περιορισμένο προϋπολογισμό.

 

  1. Ο σωστός εξοπλισμός

Πρώτον, χρειάζεστε μια φωτογραφική μηχανή. Τα «Reflex» γίνονται όλο και πιο προσιτά κάθε χρόνο, οπότε αν χρειαστεί να πάρετε πολλές φωτογραφίες προϊόντων, είναι λογικό να επενδύσετε σε τουλάχιστον μια ερασιτεχνική φωτογραφική μηχανή. Αλλά αν αυτό δεν ταιριάζει στο σχέδιο κόστους, τότε το smartphone σας μπορεί επίσης να σας εξυπηρετήσει. Διάφορες εφαρμογές σήμερα βοηθούν στη δημιουργία όμορφων εικόνων, προ-προσαρμογή τους στις απαιτήσεις ορισμένων καναλιών, όπως το Instagram, για παράδειγμα.

Η απόδειξη ότι τα εξαιρετικά πλάνα δεν πρέπει να γίνουν με ακριβά εξοπλισμό είναι μερικά παραδείγματα σε αυτό το άρθρο, φωτογραφίστε  χρησιμοποιώντας το iPhone 6 και επεξεργαστείτε την με την εφαρμογή VSCOCam.

Αν χρησιμοποιείτε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή SLR, θυμηθείτε μερικά πράγματα:

  • Μην χρησιμοποιείτε φακό ευρείας γωνίας. Αυτό θα διαστρεβλώσει την εικόνα του προϊόντος σας.
  • Χρησιμοποιήστε το σωστό διάφραγμα για διαφορετικές λήψεις. Ένα ευρύ άνοιγμα όπως το f2.8 ή το f4.5 θα μειώσει το βάθος πεδίου, αφήνοντας μέρη του προϊόντος σας εκτός εστίασης. Ένα μικρό άνοιγμα (f8 ή f11) θα σας δώσει μεγαλύτερο βάθος πεδίου, διατηρώντας εστίαση στο προϊόν και καθιστώντας την εικόνα καθαρή.
  • Χρησιμοποιήστε τη σωστή ισορροπία λευκού. Κατά τη λήψη, θα πρέπει να ρυθμίσετε την ίδια θερμοκρασία στην κλίμακα Kelvin όπως το φως σας.

Και αυτό μας φέρνει στο επόμενο σημείο στο οποίο αξίζει να επενδύσουμε – τον εξοπλισμό φωτισμού. Είτε φωτογραφίζετε σε «DSLR», «κουτί » είτε σε smartphone, πρέπει να καταλάβετε πώς να εγκαταστήσετε το φως. Στην επόμενη ενότητα του άρθρου, θα εξετάσουμε προσεχώς τις ρυθμίσεις φωτισμού που είναι κατάλληλες για λήψη σχεδόν κάθε είδους προϊόντος.

Τέλος, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα τρίποδο για να σταθεροποιήσετε την κάμερα και να αντιγράψετε εύκολα το ίδιο πλαίσιο για κάθε προϊόν σας. Θα ήταν επίσης ωραίο να αγοράσετε ένα τηλεχειριστήριο χρονοδιακόπτη ή ένα μηχανισμό απελευθέρωσης κλείστρου. Αυτό θα εμποδίσει το κούνημα της μηχανής.

 

  1. Φωτισμός

Όταν πρόκειται για λήψη, ξεκινήστε επιλέγοντας το φόντο, την πηγή φωτός και το περιβάλλον που ταιριάζει με το προϊόν. Για παράδειγμα, το φωτισμό για τη φωτογράφηση ενός μπουκαλιού κρασιού θα είναι πολύ διαφορετικό από το φως για τη λήψη θήκης κινητού τηλεφώνου.

Αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προετοιμάσετε εύκολα μια φωτογράφηση για σχεδόν τα πάντα. Εδώ είναι ένα παράδειγμα φωτογράφος-στούντιο για καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου που κατασκευάστηκε από ένα απλό πλαστικό κουτί:

Πρώτα πρέπει να επιλέξετε ένα φόντο. Υπάρχει ειδικός εξοπλισμός με τη μορφή σκηνής χρώματος φωτός. Αλλά αν η προσέγγισή σας χαρακτηρίζεται από τη φράση «το κάνετε μόνοι σας», τότε μπορείτε να δημιουργήσετε ένα λευκό φόντο εφαρμόζοντας ένα κομμάτι λευκό χαρτί, κολλημένο στο κάτω μέρος ενός μεγάλου διαφανούς δοχείου για την αποθήκευση πραγμάτων, για παράδειγμα, από το IKEA. Το δοχείο τοποθετείται έπειτα σε μία από τις πλευρές, σχηματίζοντας ένα είδος μίνι-στούντιο. Μια τέτοια προετοιμασία είναι πάρα πολύ φθηνή.

Στη συνέχεια, προχωρήστε στη ρύθμιση του φωτός. Κατά κανόνα, χρειάζεστε τουλάχιστον δύο πηγές. Μπορείτε να αγοράσετε δύο μικρές φτηνές συσκευές φωτισμού και στη συνέχεια να τις συνδέσετε στην κορυφή του ανεστραμμένου πλαστικού δοχείου, όπως γίνεται στην παραπάνω φωτογραφία. Βεβαιωθείτε ότι οι λαμπτήρες και των δύο φώτων είναι ίδιοι.

Θα σας δείξουμε μερικά κόλπα μπόνους. Τα «αιωρούμενα» αντικείμενα φαίνονται πολύ καλά. Για να το πετύχετε αυτό, τοποθετήστε το προϊόν σε τεντωμένα νήματα ραπτικής και στη συνέχεια διαγράψτε το τελευταίο κατά τη διάρκεια της μεταποίησης.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα φθηνή λύση είναι να τοποθετήσετε το προϊόν σε ένα κομμάτι πλεξιγκλάς, για να δημιουργήσετε μια ελαφριά αντανάκλαση. Αυτό λειτουργεί καλά όταν χρησιμοποιείτε απλό υπόβαθρο.

Εδώ είναι φωτογραφία ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου παιχνιδιών που μπορείτε να φτιάξετε με παρόμοιο φωτογραφικό στούντιο χαμηλού  προϋπολογισμού:

Μερικές φορές τα προιόντα δεν φαίνονται πολύ ευνοϊκά σε ένα απλό λευκό ή μαύρο φόντο, ειδικά εάν πρέπει να παρουσιαστούν σε δράση. Για παράδειγμα, μια τσάντα μπορεί να φωτογραφηθεί σε καθαρό λευκό φόντο, αλλά είναι καλύτερα να δείξουμε στη γυναίκα τη χρήση της για να δώσει στο προϊόν το σωστό πλαίσιο. Κάντε φωτογραφίες γυαλιών ηλίου, τόσο στον ήλιο όσο και χωρίς αυτό. Κάντε φωτογραφίες του ρολογιού τόσο στον καρπό ενός ατόμου, όσο και ξεχωριστά. Αφήστε τους πελάτες να έχουν μια καλή ιδέα για το προϊόν, προκειμένου να αυξήσουν την εμπιστοσύνη τους στην αγορά ενός αντικειμένου που δεν έχουν δει ποτέ προσωπικά. Αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των μετατροπών και θα μειώσει την απόδοση των προϊόντων που έχουν περιγραφεί ανεπαρκώς στον ιστότοπο.

Προσέξτε επίσης τα χρώματα του προϊόντος σας, το σχήμα του και το περιβάλλον στο οποίο μπορεί να βρεθεί. Κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση στην Google κοιτάζοντας εμπορικές φωτογραφίες για τους τύπους προϊόντων που πουλάτε για να εμπνευστείτε.

Παρατηρήστε πως η εταιρεία παγωτού Jeni’s Ice Cream χρησιμοποιεί GIF και φωτογραφίες υψηλής ποιότητας για να δείξει πώς λειτουργεί η προσφορά τους:

 

  1. Χώρος Φωτογράφισης

Είναι καλύτερο να περάσετε κάποιο φωτισμό και να προετοιμάσετε το στούντιο προτού κάνετε φωτογράφιση. Θυμηθείτε το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των επιμέρους προϊόντων και, ανάλογα με αυτό, οργανώστε το χώρο λήψης. Για παράδειγμα, εάν φωτογραφίζεται πολλά κοσμήματα, τότε θα χρειαστείτε λιγότερο χώρο και η τεχνική της «αιώρησης» θα είναι μία από τις κύριες για τις εικόνες με σκουλαρίκια. Για τέτοια μικρά προϊόντα, σημειώστε το φόντο στο οποίο τοποθετείτε το προϊόν και στη συνέχεια η μετάβαση από ένα στοιχείο σε άλλο με περίπου το ίδιο μέγεθος θα είναι εύκολη.

Φυσικά, αν πουλάτε, για παράδειγμα, καναπέδες, θα χρειαστείτε ένα ολόκληρο δωμάτιο για φωτογράφιση.

Επίσης, για να μην ξεχνάμε, γράψτε όλες τις λεπτομέρειες του χώρου λήψης. Μετρήστε την απόσταση μεταξύ της πηγής φωτός και του προϊόντος, ανάμεσα στην κάμερα και το προϊόν, τις γωνίες στις οποίες τοποθετείται το φως και το ύψος των φωτιστικών σε σχέση με το προϊόν. Αυτό θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη και θα αποφύγετε τα λάθη και την ανάγκη επανεμφάνισης των πραγμάτων, γιατί θα ξέρετε ακριβώς τι φαίνεται καλό και μπορείτε επίσης να αντιγράψετε τον χώρο λήψης δημιουργώντας εικόνες με το ίδιο στυλ.

Οι φωτογραφίες πρέπει να μεταφέρουν με ακρίβεια τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος. Και είναι καλύτερο να παράσχετε λήψεις από όλες τις πιθανές πλευρές και γωνίες.

Εδώ είναι ένα προϊόν που έχει τραβηχτεί από δύο διαφορετικές γωνίες χρησιμοποιώντας το iPhone 6:

  1. Επεξεργαστείτε τα αποτελέσματα.

Μετά τη λήψη, ήρθε η ώρα να επεξεργαστείτε. Το φινίρισμα σας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσετε τις φωτογραφίες σας, να τις κάνετε «καθαρότερες». Ακόμα κι αν υπάρχουν μικρά σφάλματα στη διαδικασία λήψης, θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μεγάλες λήψεις εάν χρησιμοποιήσετε το σωστό λογισμικό.

Συνιστάται να φωτογραφίζεται σε RAW, αυτό θα σας ανοίξει περισσότερες ευκαιρίες. Τα αρχεία RAW έχουν πολύ ευρύτερο δυναμικό εύρος σε κάθε φωτογραφία, δίνοντάς σας την ευελιξία να επεξεργαστείτε. Εάν δεν έχετε πρόσβαση στο Adobe Lightroom, ελέγξτε το ελεύθερο λογισμικό όπως το Irfanview ή το Picassa, όπου μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε φωτογραφίες RAW.

Αν δεν κάνετε λήψη RAW, αλλά εξακολουθείτε να χρειάζεστε επεξεργασία, τότε μία από τις επιλογές θα είναι το Adobe Photoshop. Αυτό είναι ένα αξιόπιστο εργαλείο, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι φθηνό. Εάν δεν έχετε πρόσβαση στο Adobe Photoshop, υπάρχουν πολλές άλλες δωρεάν επιλογές, για παράδειγμα, το Pixlr Editor – από τις λειτουργίες που είναι πιο κοντά στο Photoshop.

Στην παραπάνω εικόνα, βλέπετε μια μπάλα μπάσκετ που γυρίστηκε σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (αριστερά), την ίδια εικόνα μετά την επεξεργασία (στο κέντρο), καθώς και μια φωτογραφία προϊόντος που τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας το iPhone 5 (δεξιά)

  1. Πάρτε το χρόνο σας

Πάρτε το χρόνο σας. Έχετε υπομονή. Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε πώς να κάνετε επαγγελματικές φωτογραφίες είναι να κάνετε συνεχώς πρακτική. Παρακολουθήστε τα αποτελέσματα μέχρι να είστε ικανοποιημένοι με αυτά. Η σκληρή δουλειά σας θα ανταμειφθεί.

 

Καλές Λήψεις!

Αν σας άρεσε το άρθρο παρακαλούμε κάντε Like στο Facebook ή κοινοποιήστε το.

Η ομάδα της SmartStart είναι πάντα πρόθυμη να σας βοηθήσει.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι σημειωμένα με *

Eγγραφη στο blog