Τι είναι Adaptive και Responsive Σχεδιασμός? Πώς να μη τη πατήσετε

Τι είναι Adaptive και Responsive Σχεδιασμός? Πώς να μη τη πατήσετε.

Ποιο είναι πιο κατάλληλο για τον προϋπολογισμό και τους στόχους σας; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τεχνικών; Σε αυτό το άρθρο, η ομάδα μας θα προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις.

Σήμερα, είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η δημοτικότητα των κινητών συσκευών. Στις συνθήκες του έντονου ανταγωνισμού, κάθε προγραμματιστής και σχεδιαστής γνωρίζει καλά ότι ο ιστότοπος πρέπει να φαίνεται τέλειος σε οποιαδήποτε συσκευή – είτε πρόκειται για οθόνη τηλεφώνου είτε για 27-ιντσών οθόνη. Από αυτή την άποψη, το σύνθημα «σχεδιασμός για οποιαδήποτε συσκευή» τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ενεργά και διαμορφωθεί σε μια πλήρως ανεξάρτητη κατεύθυνση, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το πρόβλημα της δημιουργίας ευέλικτης σχεδίασης ώθησε πολλούς σχεδιαστές και προγραμματιστές να λύσουν ένα πιεστικό επαγγελματικό ζήτημα: χρήση Adaptive ή Responsive σχεδίασης; Αυτές οι δύο τεχνικές σχεδιασμού είναι εύκολο να τις μπερδέψουμε ή να κάνουμε λάθος επιλογή. Τι είναι λοιπόν ο σχεδιασμός του Adaptive και του Responsive;

Πώς να καταλάβω ποια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε στον ιστότοπο; Εάν προβάλλετε τον ιστότοπο από κινητό τηλέφωνο χωρίς δυσκολίες, τότε πιθανότατα στον ιστότοπο έχει εφαρμόσει μία από τις προσεγγίσεις ευέλικτης σχεδίασης. Διαφορετικά, στον ιστότοπο πιθανότατα εφαρμόζεται ένα μόνο πρότυπο με σταθερό πλάτος.

Και οι δύο προσεγγίσεις, ανταποκρινόμενες και προσαρμοστικές, βελτιστοποιούν το σχεδιασμό του ιστότοπού σας για προβολή σε κινητές συσκευές. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι τρόποι με τους οποίους θα εφαρμοστεί αυτό είναι εντελώς διαφορετικοί. Ποιο είναι πιο κατάλληλο για τον προϋπολογισμό και τους στόχους σας; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τεχνικών; Είναι δυνατόν να τα συνδυάσετε;

 

1. Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ Adaptive και Responsive;

Ο Responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων προσφέρει τη βέλτιστη εμφάνιση περιεχομένου, ανεξάρτητα από την ανάλυση οθόνης της συσκευής στην οποία άνοιξε ο ιστότοπος. Ο responsive το επιτυγχάνει χάρη στα εύκαμπτα πλέγματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του σχεδιασμού της ιστοσελίδας και το front-end της ανάπτυξης. Με αυτήν την τεχνολογία, δεν έχει σημασία πόση κλίμακα. Το πρότυπο θα ξαναχτιστεί αυτόματα σύμφωνα με το επιλεγμένο μέγεθος. Σαν μπάλα που αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το μέγεθος της τσέπης.

Ο Adaptive σχεδιασμός ιστού είναι διαφορετικός στο ότι χρησιμοποιεί όχι μόνο ένα ευέλικτο πρότυπο, το οποίο συνεχώς ξαναχτίζεται, αλλά περιλαμβάνει πολλές συγκεκριμένες επιλογές για την προβολή του ιστότοπου. Κάθε ένα από αυτά θα εμφανίζεται σύμφωνα με την ανάλυση της οθόνης. Όταν ένας χρήστης επισκέπτεται τον ιστότοπο, ο διακομιστής επιλέγει ποια από τα έτοιμα πρότυπα θα εμφανίζονται: για κινητό τηλέφωνο, για tablet και για οθόνες υπολογιστών. Δηλαδή, έχετε πολλές μπάλες διαφορετικών διαμέτρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με το μέγεθος.

 

2. Πόσο ευέλικτο είναι κάθε ένα από τα σχέδια;

Η Responsive σε ένα σχέδιο είναι πιο δύσκολο να γίνει, γιατί πρέπει να λάβετε υπόψη σας πολλές δυνατότητες ώστε όλες οι λειτουργίες του ιστότοπου να λειτουργούν σε οποιαδήποτε ανάλυση. Αυτό είναι το πλεονέκτημα της Responsive προσέγγισης: είναι πιο εύκολο να φτιάξετε πολλά έτοιμα πρότυπα για τον ιστότοπο παρά να το κάνετε ένα καθολικό. Ακόμη και η δημιουργία κάθε μεμονωμένου Responsive προτύπου που λειτουργεί με πολλαπλά δικαιώματα είναι ευκολότερη από τη δημιουργία ενός που λειτουργεί με όλους ταυτόχρονα.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός Adaptive δεν είναι τόσο ευέλικτος όσο ο ανταγωνιστής του. Κάθε μέρα υπάρχουν όλο και περισσότερες νέες οθόνες και, κατά συνέπεια, άδειες. Πιθανώς, μια μέρα θα συνειδητοποιήσετε ότι τα έτοιμα πρότυπα σας δεν πληρούν πλέον τα υπάρχοντα πρότυπα, κάτι που δεν θα συμβεί με την Responsive σχεδίαση. Κατά συνέπεια, οι ιστότοποι που ανταποκρίνονται θα χρειαστούν υποστήριξη (θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέα πρότυπα με την πάροδο του χρόνου), ενώ οι ιστότοποι που είναι Responsive θα παραμείνουν αρκετά ευέλικτοι.

 

3. Ποια τεχνολογία θα προσφέρει υψηλότερη ταχύτητα;

Για να κατεβάσετε έναν ιστότοπο με Adaptive σχεδίαση, πρέπει να κατεβάσετε όλα τα προπαρασκευασμένα πρότυπα του, τα οποία απαιτούν χρόνο και ισχύ διακομιστή. Οι ιστότοποι που είναι Responsive απαιτούν επίσης λήψη αλλά ενός μόνο προτύπου, το οποίο εξοικονομεί χρόνο και μειώνει το φορτίο. Φυσικά, αυτός ο κανόνας θα λειτουργήσει μόνο εάν συγκρίνετε ιστότοπους που είναι παρόμοιοι σε αριθμό σελίδων.

Εάν εξακολουθείτε να απορείτε: «Τι είδους σχέδιο πρέπει να χρησιμοποιήσω;»

Μια ασφαλέστερη προσέγγιση είναι ο σχεδιασμός Responsive, επειδή δεν εξαρτάται από το μέγεθος της οθόνης ή άλλες δυνατότητες. Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να επιλέξετε το πρότυπο που ταιριάζει καλύτερα σε ένα συγκεκριμένο έργο (συμπεριλαμβανομένου του συνδυασμού). Ακόμη και για μεγάλες αναλύσεις, υπάρχουν στιγμές που το τέντωμα των στοιχείων δεν είναι αρκετό, αλλά είναι καλύτερο να κάνετε ξεχωριστό σχεδιασμό, εάν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Ξεκινήστε από την κατάσταση και τα στατιστικά στοιχεία: μερικές φορές ο ιστότοπος δεν μπορεί να κάνει χωρίς τρεις τύπους προτύπων και μερικές φορές μόνο ένα είναι αρκετό. Εάν εξακολουθείτε να μην χρησιμοποιείτε αυτές τις προσεγγίσεις, τότε χάνετε την ευκαιρία να προσελκύσετε περισσότερους χρήστες παρέχοντάς τους μια βολική υπηρεσία και, κατά συνέπεια, χάνετε πιθανούς πελάτες.

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Κατασκευή ιστοσελίδων
Κατασκευή eshop
Adaptive VS Responsive

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι σημειωμένα με *

Eγγραφη στο blog