Τι πρέπει να Προσέχω Πριν την Αγορά; Συμβουλές Online Αγορών.

Τι πρέπει να Προσέχω στις Online Αγορές

Σήμερα θα σας μιλήσω σχετικά με το τι πρέπει να προσέξετε σε ένα Eshop πριν προβείτε σε κάποια αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας για να μη πέσετε θύματα υποκλοπής της πιστωτικής ή χρεωστικής σας κάρτας όπως επίσης να μη χάσετε τα χρήματά σας.

 

  1. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να προσέξετε αν στο eshop υπάρχει το πράσινο λουκετάκι στο πεδίο που αναγράφετε η ηλεκτρονική διεύθυνση του καταστήματος. Όπως στο παρακάτω παράδειγμα:

              Αυτό σημαίνει πως το Eshop έχει πιστοποιητικό ασφαλείας. Αν δεν διαθέτει το πράσινο λουκετάκι αυτό σημαίνει πως ο ιστότοπος δεν είναι ασφαλής.

 

  1. Πρέπει να δείτε αν το Eshop έχει φυσικό κατάστημα εκτός από το ηλεκτρονικό. Η διεύθυνση συνήθως αναγράφετε στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας ή στην υποσελίδα «Επικοινωνία»

 

  1. Καλέστε στο τηλέφωνο του καταστήματος για να επιβεβαιωθείτε πως υπάρχει άνθρωπος που αντιπροσωπεύει το κατάστημα.

 

  1. Μεγάλη έμφαση πρέπει να δώσετε στους Τρόπους Πληρωμών. Στην υποσελίδα αυτή (την οποία θα τη βρείτε στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας) αναγράφονται όλοι οι τρόποι πληρωμών που έχει το eshop. Αν παράδειγμα έχει μόνο την πληρωμή με PayPal τότε δεν θα σας συμβούλευα να προβείτε σε κάποια αγορά, αν και η PayPal είναι πολύ έγκυρη εταιρεία και δεν πρόκειται να χάσετε τα λεφτά σας. Παρ’ όλα αυτά όμως θα μπείτε σε μια διαδικασία διεκδίκησης και επιστροφής χρημάτων.

 

Αν αναγράφονται στους Τρόπους Πληρωμών οι παρακάτω τρόποι τότε προχωρήστε άφοβα στην αγορά:

Α) Μεταφορά ή Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Β) Αντικαταβολή.

Γ) Πληρωμή με Πιστωτική ή Χρεωστική κάρτα (*σε περιβάλλον τράπεζας).

Δ) PayPal.

 

*κατά την πληρωμή με κάποια κάρτα, το eshop σας μεταφέρει σε ένα άλλο παράθυρο  που θα ανοίξει και είναι της τράπεζας, για να γίνει η πληρωμή. Με λίγα λόγια η τράπεζα αναλαμβάνει όλη την διαδικασία πληρωμής. Αυτό σημαίνει πως το ίδιο το eshop δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της κάρτας σας.

Ένα έγκυρο eshop σίγουρα θα πρέπει να έχει όλους τους τρόπους πληρωμών (α,β,γ,δ) που σας ανέφερα παραπάνω.

  1. Κοιτάξτε αν το eshop διαθέτει υποσελίδα με τους όρους της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (συνήθως θα βρείτε τον σύνδεσμο της υποσελίδας αυτής στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας).

Βρεθήκατε σε κάποιο Eshop μέσω της πλατφόρμας Skroutz τότε δεν χρειάζεται να προσέξετε όλα τα παραπάνω γιατι ή ίδια η εταιρεία Skroutz ελέγχει συνεχώς όλα τα eshop που εντάσσονται στην πλατφόρμα της. Επίσης να τωνίσω πως για να ενταχθεί κάποιο eshop στην πλατφόρμα της Skroutz, θα πρέπει να πληροί όλα τα προ αναγραφόμενα συν και κάποια πράγματα ακόμα τα οποία δηλώνουν πως το εντασσόμενο eshop (εταιρεία) είναι έγκυρο.

 

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα eshop της Ελλάδας. Στο εξωτερικό τα πράγματα εόιναι λιγο διαφορετικά. Παράδειγμα δεν ισχύει η αντικαταβολή. Όλες οι πληρωμές γίνονται με κάρτες, paypal ή τραπεζική μεταφορά. Επίσης η Προστασία Πολιτικών Δεδομένων δεν ισχύ σε κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό μη ψάχνετε αυτή την υποσελίδα σε eshop τρίτων χωρών.

Αν κάνετε κάποια αγορά σε κάποιο eshop του εξωτερικού τότε καλό θα ήταν να κάνετε πληρωμή χρησιμοποιώντας την PayPal είτε εισάγοντας τα στοιχεία της κάρτας σας σε αυτήν  είτε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σας στην PayPal (αν έχετε).

Άφοβα μπορείτε να κάνετε αγορές από σελίδες του εξωτερικού σε πλατφόρμες όπως το eBay, Aliexpress, Alibaba και Amazon. Αυτές οι πλατφόρμες είναι παρόμοιες με την πλατφόρμα της Skroutz που ελέγχει συνεχώς τα συμβεβλημένα καταστήματα. Εξαίρεση είναι η Amazon που δεν έχει συμβεβλημένα καταστήματα γιατί δεν είναι πλατφόρμα που έχει συμβεβλημένα καταστήματα αλλά είναι η ίδια η εταιρεία που διαθέτει όλα τα προϊόντα που προβάλει για πώληση. Όμως η Amazon είναι ένα τεράστιο eshop που διαθέτει πάρα πολλά προϊόντα και είναι παγκόσμιος κολοσσός. Επομένως οι αγορές από την Amazon δεν πρέπει να σας φοβίζουν καθόλου.

Αν σας άρεσε το άρθρο παρακαλούμε κάντε Like στο Facebook

Διαβάστε επίσης: Θέματα για γίνεις Instagrammer

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι σημειωμένα με *

Eγγραφη στο blog